SJEDNICA SAVJETA UDRUGE BOSONOGIH KARMELIĆANKI U SARAJEVU

 

U Sarajevu je od 25. do 27. rujna 2006. godine održana Treća redovna sjednica Savjeta Udruge "Bl. Alojzije Stepinac" bosonogih karmelićanki u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Savjet je zasjedao u Karmelu Bezgrešne Kraljice Karmela u Sarajevu (Stup), koji je tijekom rata bio do temelja srušen, a sada je pri kraju njegova obnova, tako da su sestre karmelićanke 16. srpnja ove godine mogle zatvoriti svoju redovničku klauzuru. Savjet udruge sačinjavju sestre savjetnice iz svih pet hrvatskih Karmela: s. M. Gabrijela Batelja - Predsjednica Udruge (Marija Bistrica), s. Ilijana Terezija Cvetnić (Brezovica), s. Dobrila Marić (Đakovačka Breznica), s. Ana Marija Štefanac (Kloštar Ivanić) i s. Lucija Peša (Sarajevo). U radu savjeta čitavo je vrijeme sudjelovao i duhovni Asistent Udruge i Provincijalni delegat za klauzurne karmelićanke dr. sc. o. Jure Zečević, OCD.

Nakon molitvenog zaziva Božje pomoći i svjetla Duha Svetoga za rad Savjeta, uslijedilo je izvješće s. M. Gabrijele Batelja, Predsjednice Udruge, o stanju i o zajedničkom djelovanju samostana u okviru ove asocijacije karmelićanki.

Svoj dopis vodstvu Udruge i pozdrave savjetnicama uputio je i Provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa, dr. sc. o. Jakov Mamić. Glavne teme kojima se savjet bavio bile su: primjereno i učinkovito promicanje zvanja u karmelskim zajednicama, permanentni odgoj i naobrazba; njegovanje kvalitetnoga molitvenoga života i svjedočkog zajedništva, a osobito uzajamna pomoć samostana na tom putu, osobito u personalnom pogledu.

Drugoga dana radu savjeta se pridružio i uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup, Ordinarij i duhovni Otac i prijatelj Karmela u Sarajevu. Predsjednica Udruge ga je pozdravila u ime svih savjetnica i izvijestila ga o stanju i radu Udruge. Otac Kardinal je izrazio svoju radost zbog uzajamne pomoći i izmjene duhovnih iskustava između naših Karmela i suradnje u promicanju zvanja i permanentnom odgoju i obrazovanju te izložio svoja poticajna razmišljanja o tim temama. Istaknuo je podudarnost da je i Vrhbosanska nadbiskupija proglasila 2006. godinu, godinom duhovnih zvanja, uz brojne kreativne inicijative i programe na tom području.

Upoznao Savjet s situacijom Crkve u BiH koja je sve do danas doživljavala u svakom stoljeću vrijeme uništenja i dizanja iz pepela, tako da je primjerice tijekom njezine povijesti uništeno oko 30 samostana, preko 300 svećenika prošlo je nakon drugog svjetskog rata kroz zatvore u Zenici, Foči, Banja Luci i Stocu, a posljednji rat je protjerao oko 400 000 katolika Hrvata iz BiH i uništio ili oštetio preko 1.000 crkvenih objekata, među kojima je i ovaj Karmel u Sarajevu, na Stupu. "Do sada je trajalo vrijeme izgradnje i obnove porušenih objekata u BiH, a sada je nastupilo vrijeme nutarnje izgradnje, zrenja i obnove crkvenih zajednica, jer svaka zajednica mora iznutra rasti kao palma; čovjek se mora pustiti nutarnjem rastu, zrenju," naglasio je, među ostalim, Kardinal.

Svoja očekivanja od prvog Karmela u BiH, Kardinal usporedio je s očekivanjima ondašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, danas bl. Alojzija Stepinca, pri podizanju prvog Karmela u Brezovici, te je istaknuo: "Došao je rat u BiH. Nije bilo vojske koja nije prošla kroz ovaj, već gotovo dovršeni i useljivi samostan. Kao što je Kardinal Stepinac želio da Brezovica bude žarište molitve, duhovnog života, snaga duhovna i lječilište za svećenike, tako je i moja želja da ovaj Karmel u Sarajevu bude žarište molitve, duhovnosti i duhovno lječilište za svećenike naših dana", istaknuo je Otac Kardinal.

Duhovni asistent Udruge, o. Jure Zečević je potom razložio narav Udruge, koja predstavlja odgovor na smjernice Crkve i ostvarenje želje sv. Terezije Avilske o "obitelji Karmela". Razmatrajući pitanja unaprjeđenja kvalitete zajedništva, promicanja duhovnih zvanja, te mogućnosti uzajamne personalne ispomoći naših samostana, kazao je, o. Jure, ovaj Savjet nastoji odgovoriti na aktualno stanje u našim samostanima. Zahvalio je ocu Kardinalu za sudjelovanje u Radu Savjeta, za darovano vrijeme, za posredovana iskustva i podršku koju je time iskazao ovoj asocijaciji samostana karmelićanki.

Na kraju Treće sjednice Savjeta Udruge, Predsjednica je zahvalila svima prisutnima na predanom radu, u nadi da će on biti plodonosan i moleći da nas Duh Sveti vodi i nadahnjuje u kreativnoj vjernosti našoj karmelskoj karizmi.

s. Ilijana Cvetnić, OCD, zapisničarka Sjednice