Jure Zečević, OCD

Provincijalni povjerenik za klauzurne karmelićanke

Česmičkoga 1

10000 ZAGREB

Tel.   00385-4580-950

Faks: 00385-4580-953

E-mail: jurezecevic@yahoo.com

 

Remete 1. kolovoza 2000.

 

O. Vjenceslav Mihetec, OCD, Provincijal

 

 

Predmet: Izvješće o posjetu gradilištu Karmela na Stupu

                i sastanku s uzoritim gosp. kardinalom Vinkom Puljićem

 

Poštovani i dragi oče Provincijale,

            Vašim dopisom br. 101/2000 od 23. srpnja 2000. delegirali ste me kao Provincijalnog povjerenika za sestre karmelićanke da - na poziv uzoritog gospodina Kardinala Vinka Puljića, koji je uputio poziv Vama, ocu Generalu i meni, - pođem sa sestrama brezovičkog Karmela u Sarajevo na susret s gosp. Kardinalom radi obilaska gradilišta na Stupu i dolaska karmelićanki u Sarajevo.

            Ovime Vas želim ukratko izvijestiti o tijeku toga našega pohoda Sarajevu.

            Dana 26. 07. 2000., sa mnom su u Sarajevo iz Brezovice otputovale poglavarica brezovičkog Karmela, časna majka Ilijana Cvetnić, savjetnica s. Bonita Kovačić, i savjetnica i povjerenica brezovičke zajednice za ponovnu izgradnju Karmela na Stupu s. Lucija Peša. Krenuvši iz Brezovice oko 11. sati, putujući po velikoj ljetnoj žezi (temeratura u autu je bila i iznad 40° celzijusa) i čekajući na granici na mostu u Slavnoskom Brodu gotovo dva sata, u Sarajevo smo sretno doputovali u smiraj dana. Bili smo vrlo lijepo i srdačno udomljeni u rezidenciji gosp. Kardinala. Večerali smo s gosp. Kardinalom i nakon toga na rekreaciji, na terasi Rezidencije, u ozračju mujezinske pjesme s minareta ali i zvonjave zvona s naših katoličkih Crkava, uz sladoled smo razgovarali s njime i njegovim tajnicima, msgr. Ivom Tomaševićem i vlč. Markom Zubakom te sestrama Služavkama Malog Isusa koje djeluju na nadbiskupskom dvoru.

            Nakon zajedničkog doručka s gosp. Kardinalom prijepodne 27. srpnja 2000., pohodili smo samostan i dječji vrtić "Egipat", koji vode Sestre Služavke Malog Isusa (naše susjede s Črešnjevca), a potom smo zajedno s gosp. Kardinalom i sa župnikom na Stupu obišli gradilište tamošnjeg Karmela. Svi smo, i gosp. Kardinal i karmelićanke stekli dojam, da ima još jako puno posla oko obnove i trebat će još mnogo vremena, snaga i financijskih sredstava da bi se taj Karmel doveo u stanje u kojem je bio prije rata. Pa ipak, radovi su bili orijentirani na samo jedan dio cjelokupnog zdanja, na ćelije za osam sestara i neophodne popratne prostorije, kako bi se sestre mogle doseliti i potom postupno dalje obnavljati samostan. Radovi se obavljaju intenzivno i taj dio je sada pri kraju: sve instalacije: - električna struja, voda, sanitarni čvorovi itd. su u funkciji; prozori, vrata, parketi i pločice su postavljeni, u sobama se upravo postavljao namještaj (kreveti, stolovi stolice i ostalo). Uređuje se i prostor za molitvu i bogoslužje. S obzirom na taj stupanj dovršenosti toga krila samostana uzoriti gosp. Kardinal je predložio da sestre dosele i da se sveta misa zahvalnica za dolazak sestara u Sarajevo slavi 15. rujna 2000., sutradan nakon blagdana Uzvišenja sv. Križa, ukoliko to bude moguće msgr. Giuseppeu Leanzi, apostolskom nunciju, koji bi trebao predvoditi misno slavlje. No nakon što su obavljene konzultacije s nuncijem, naknadno smo obaviješteni da je dogovoren termin 23. rujna 2000. u 11,00 sati. U osobnom razgovoru o dojmovima, tijekom razgledanja samostana na Stupu, rekao sam gosp. Kardinalu među ostalim i to da mi se osobno čini da bi ovoj zajednici, koja će isprva brojiti osam sestara, vjerojatno bilo lakše adekvatno zaživjeti da ima nešto jači sastav, barem na onoj razini kakva je bila zajednica prije rata, i da ćemo moliti Gospodina da pomogne da nova zajednica karmelićanki u Sarajevu bude oaza istinskog molitvenog i kontemplativnog života na blagoslov mjesnoj Crkvi.

            Nakon zajedničkog objeda s gosp. Kardinalom, msgr. Ivom Tomaševićem i vlč. Markom Zubakom, 27. srpnja poslijepodne, sestre karmelićanke i ja susreli smo se s gosp. Kardinalom u Njegovim radnim prostorijama. Zaživljavanje Karmela u Sarajevu gosp. Kardinal smješta u kontekst jednog od najznačajnijih znakova jubilarne 2000. godine za Crkvu u Bosni i Hercegovini. "Nadam se da ste se mogli uvjeriti, da mi ozbiljno računamo i radimo na zaživljavanju Karmela u Sarajevu" – rekao je gosp. Kardinal. Zamolio me da poglavarima prenesem njegovu želju za suradnjom s obzirom na ovaj Karmel, naročito s obzirom na njegovanje karizme Reda i duhovne skrbi za sestre. Rekao je da će on sa svoje strane sve učiniti da sestre dobiju dobre ispovjednike i dobro duhovno vodstvo i da će i on osobno i materijalno i duhovno skrbiti za njih te zamolio i braću karmelićane za suradnju na tom planu.

            Kao provincijalni povjerenik za sestre zahvalio sam ocu Kardinalu u ime naše Provincije za sav trud koji su on osobno i sarajevska Crkva uložili u nastanak novoga Karmela u misijskom ozračju bosanskohercegovačke stvarnosti. Kazao sam da naš Red na općoj, svjetskoj razini zasigurno želi dati svoj doprinos širenju Kristove radosne vijesti posvuda i stoga potiče osnutke novih samostana i na europskom Istoku i u zemljama takozvanog "trećeg svijeta", gdje god to uvjeti dopuštaju. Stoga je zaživljavanje svakog novog Karmela radost za cijelu karmelsku obitelj. Rekao sam da naša Hrvatska karmelska Provincija sv. Oca Josipa nije u mogućnosti pružiti financijsku pomoć, budući da je i sama imala velike izdatke s obzirom na osnutak novog samostana na Krku, koji je utemeljen jer zbog rata nije više bilo moguće imati Novicijat u Somboru, te da i sama traži i moli pomoć u vezi otkupa zemljišta za izgradnju samostana u Splitu, gdje već više od dvadeset godina nemamo adekvatnih samostanskih prostora, ali da smo surađivali i surađujemo sa sestrama u sastavljanju i prevođenju molbi za financijsku pomoć koje se šalju na adrese raznih europskih i svjetskih fondova i dobrotvornih organizacija. Također sam rekao da ću prenijeti provincijalnim poglavarima njegovu zamolbu za suradnjom u njegovanju karizme Reda u novoosnovanom samostanu. Kao skromni dar dao sam ocu Kardinalu sve raspoložive sveščiće internog niza "Karmel" koji izdaje naš "Vjesnik karmelićana", knjigu "Karmelićani" oca Ante Stantića i knjigu "Pjesme" sv. Male Terezije izrazivši nadu da i ti sveščići mogu pridonijeti upoznavanju i njegovanju karmelske karizme.

            Sa svoje strane, kao spomen na ovaj susret, gosp. Kardinal nam je darovao monografiju o pohodu Svetoga Oca Sarajevu s osobnom posvetom te velikodušno još nekoliko novih izdanja bosanskohercegovačkih crkvenih izdavača.

            Nakon ovoga toplog i srdačnog prijema i dvodnevnog boravka u Sarajevu, koje je ta dva dana bilo svo okićeno tisućama hrvatskih zastava (valjda zbog našeg boravka a ne zbog Predsjednika hrvatske Vlade, koji je baš tada boravio u Sarajevu) oprostili smo se od gosp. Kardinala, od njegovih tajnika, msgr. Ive Tomaševića i vlč. Marka Zubaka, koji su nam cijelo vrijeme nesebično bili na raspolaganju i od dragih sestara Služavki Malog Isusa koje su se brižno skrbile za nas. Iz Sarajeva smo krenuli oko pet sati poslije podne, a u Brezovicu doputovali nešto iz deset sati navečer.

            Preporučujući novi Karmel u Sarajevu pomoći Božjoj i pomoći naše Hrvatske Karmelske Provincije sv. oca Josipa, uz srdačne bratske pozdrave

 

        br. Jure od Krista Raspetoga (Zečević)

Provincijalni povjerenik za klauzurne karmelićanke